Yumurta mantarı, Cantharellaceae familyasından yenebilen bir mantar türüdür. Latince adı Cantharellus cibarius olan bu mantar lezzetli bir mantardır. Tuz ve baharatla beraber kızgın yağda kızartıldığı zaman çok lezzetli olur.
Yumurta mantarı, şapkası sarı veya turuncu renkli ve huni şeklindedir. Bir çok bölgede yetişir ve farklı bölgelerde farklı isimlerle bilinir. Tavuk Mantarı, Tavukbacağı Mantarı, Meşe Mantarı, Horoz Mantarı veya Fener Mantarı olarak da adlandırılır. Bolu yöresinde Cücekız Mantarı, Ünye yöresinde ise Tavuk Tirmidi olarak bilinir. Kastamonu yöresinde Meşe Kızılı olarak adlandırılmaktadır.
umurta mantarının şapkası topaç şeklinde tümsek, sonra yayvan ve huni şeklindedir. Kenarı dalgal ve içeri doğru kıvrıktır. Lameller sap üzerinde devam eder. Sapı ise kısa ve sağlamdır. Şapka ile aynı renktedir. Etli ve aşağı doğru daralır.
Yumurta mantarının etli kısmı katı lifli ve sarı renktedir. Tadı baharat veya fındığı andırır. Çiğ yenildiğinde ise karabiber tadındaki kokusu ile kurumuş kayısıya benzer. Sapının alt bölümünden şapkanın ucuna kadar uzanan buruşuk yapı bu mantarın belirleyici bir özelliğidir. Genelde larva barındırmaz.
Yumurta mantarı yüksek oranda C vitamini ve Potasyum içerir. Ayrıca iyi bir D vitamini kaynağıdır. Bağışıklığı ve vücut direncini arttırdığı bilinmektedir. Bu özelliği nedeniyle Avrupa’da 16. yüzyılda ilaç olarak kullanılmıştır. Bugün de bağışıklık ve direnç arttırıcı ilaç üretiminde ham madde olarak kullanılır.